miercuri, 2 iulie 2008

Implacabilul timp

Scriu.... si ma gandesc la timp si la secundele care se vor scurge odata ce veti parcurge cu privirea acest mesaj. Stiu, insa, ca nu-mi voi irosi cuvintele in zadar si ca vor ajunge, candva sa fie citite. La fel cum mesajul criptat, privind existenta noastra in acest univers, trimis prin cele doua module spatiale Voyager, in urma cu trei decenii, poate va ajunge,candva sa fie descifrat de catre cineva, undeva in spatiu.....Comparatia poate fi usor fortata, insa are un element comun, despre care voi vorbi in aceasta scurta reflectie, timpul.

Timpul, acest ceva, cu care omul a dus neincetat nesfarsite batalii, n-a putut fi "invins" niciodata. Timpul este incomprehensibil. Desi, in aparenta, ne miscam si comunicam mai repede, pe undeva, ceea ce am castigat, se pierde. Exista, insa, un echilibru , in toate, in acest univers, iar timpul nu face exceptie de la acest principiu. Dar, de fapt, ce este timpul? De unde vine si unde se "scurge"? Care este sensul lui? Intrebari fundamentale puse de o intreaga pleiada de intelepti si de oameni de stiinta de-a lungul vremurilor isi cauta si astazi raspunsurile. De altfel, unul dintre exponentii cei mai de seama ai fizicii, contemporan cu noi, Stephen Hawking, reputat cosmolog, si-a expus propriile ganduri in lucrarea "Scurta istorie a timpului", pe care v-o recomand s-o cititi.


Pentru toate exista un inceput!

Daca din punctul de vedere al stiintei, problema timpului pare sa nu-si fi gasit, inca , toate raspunsurile nici in aceasta carte - fiind necesar pentru aceasta, trecerea unui timp nedefinit corelat cu evolutiile stiintelor si, mai ales, tehnologiilor - merita totusi sa o privim sub aspectul teologic. Lucrurile sunt mult mai usor de inteles, iar raspunsurile cautate sunt chiar "langa" noi!

"Ce este timpul si de unde vine? Ce sens are, si care-i este finalitatea?" Cu alte cuvinte, timpul necesita un inceput, apoi o parcurgere, o transformare. Timpul necesita "Viata". Nu va voi spune decat ca exista citate care necesita o reflectie mult mai profunda, iar acestea se afla in, nu mai putin celebra carte numita, Biblia. Iata un prim pas de inceput si de reflectie. Timpul are un Creator, un Dumnezeu care, intr-unul din dialogurile avute cu Moise, a spus: " Eu sunt cel ce sunt." (vezi Cap. 3 - Iesirea, versetul 14). In aceste cuvinte se afla raspunsurile tuturor lucrurilor din univers.